نوجوانان( فرزندتان) ، گاهی خوشحال و گشاده رو و برخی مواقع هم ناراحت و عصبانی هستند. آن ها در اصل در بحران دوره ی نوجوانی از تعییرات عمیق هویتی به سر می برند که در اکثر مواقع رویارویی و سازش با آن ها را برای پدر، مادر و آموزگارانشان مشکل می کند. آیا باید از این موضوع نگران شد؟ چه راه حل هایی برای مواجهه با آن وجود دارد؟
برای مطالعه بیشتر: راه های تقویت تصمیم گیری در نوجوانان
نوجوانی یک دوره خاص از رشد است که ویژگی های منحصربه فرد خود را دارد. ویژگی هایی که درصورت عدم همکاری محیط خانواده برای تطبیق و حفظ تعادل با آن، امکان تبدیل شدن به یک بحران ارتباطی را دارد و برعکس در صورت وجود خانواده آگاه و همراه، می تواند یک نوجوان مثبت و عاطفی و مثل گذشته، دوست و همراه (البته با ویژگی های جدید) بسازد. نکته های زیادی در تعامل با نوجوان هست که در اینجا به بعضی از آنها اشاره می کنیم.
آشنایی با نکاتی در تعامل با نوجوان
این مقاله هم برایتان شاید مفید باشد: چرا هیچ کس و هیچ چیز مرا خوشحال نمی کند ؟
ویژگی های دوره سنی نوجوانی را به خوبی بشناسید
نوجوانی سنی است که به لحاظ روانشناختی، شخص به دنبال تجربه هویت های جدید می گردد. پس طبیعی است که دختر یا پسر نوجوان من احساس کند که دوست دارد کمی از ارزش های خانواده فاصله بگیرد و ارزش های بیرون از خانواده را کشف کند. شما می توانید منابع اکتشاف او را تنظیم کنید.
زندگینامه شهدا و کتاب های زیاد و جذابی که برای الگوسازی آنها در کتابفروشی ها هست، انسان های موفق جامعه که حیطه کاریشان با علایق فرزندتان هماهنگی دارد، کتاب ها و فیلم هایی که بر هویت های ارزشمند تأکید می کند (خصوصا فیلم های مخصوص نوجوان) می توانند از منابعی باشند که شما به شکل هنرمندانه به منابع مورد جست وجوی فرزندتان اضافه می کنید.
توجه او به خودش را درک کنید
بیشتربخوانید،بیشتربدانید: از دوره نوجوانی چه می دانید؟
تصور کنید که یک روز صبح از خواب بیدار شده اید و یک عضو بدنتان به کلی تغییر شکل داده باشد! آیا بیشتر روز را درگیر فکر کردن به آن نیستید؟ نوجوان هم در سن بلوغ، تغییرات ظاهری خود را درک می کند و نگران آن است. بنابراین نگاه بیش از معمول او به آینه و دغدغه های ظاهری او را درک کنید، اما به او در ادراکش جهت بدهید.
در مقابل بحران از دیدگاه او به قضایا نگاه کنید
وقتی می خواهید تصمیمی برای نوجوانتان بگیرید یا پیشنهادی به نوجوانتان بدهید، سعی کنید از دیدگاه او به مسئله نگاه کنید و احساس او را درک کنید. حتی وقتی ناچارید که برخلاف میلش عمل کنید، به او بگویید که من دیدگاه و احساس تو را به قضیه درک می کنم و آن را شرح دهید.
مهم است که برخوردتان دائما ارزیابانه نباشد
اینکه نوجوان احساس کند که به شکل مداوم در حال قضاوت شدن است و پدر و مادر صرفا در حال دادن بازخوردهای انتقادی هستند، تأثیر خوبی بر روابط او با شما نخواهد داشت. پس سعی کنید برای بازخوردها و تذکراتی که می خواهید بدهید.
درباره ی روش های کاربردی برای اینکه با اعتماد به نفس بنظر برسیم چه می دانید؟
تمایل نوجوان به دوستانش را همراهی کنید
به خاطر تمایل نوجوان به فاصله گرفتن موقت از خانواده و امتحان افراد جدید در فضای مدرسه، برخلاف قبل او دوست دارد که وقت زیادی را با همسالان خود بگذراند. این یک میل طبیعی ست که شما می توانید با دقت در انتخاب مدرسه، تعامل با خانواده هایی که نوجوان همسن فرزند شما دارند و ارزش های مورد قبولی از نظر شما دارند، این میل را هدفمند کنید.
به علاوه با حفظ خلاقیت برای مراسم ها و حتی ایام معمولی و تدارک برنامه های مناسب، دعوت و دیدارهای دوستانه او را در خانه یا محیط های مورد تأییدتان آغاز کنید و به این صورت کنترل غیرمستقیم خود بر روابط او را حفظ کنید.
نسبت به ویژگی های زمانه پذیرا باشید
دقت کنید که ما فرزندانمان را برای زندگی در آینده تربیت می کنیم. امام علی علیه السلام می فرمایند:«فرزندانتان را به انجام آداب خودتان واندارید؛ زیرا آنان برای زمانی، غیراز زمان شما آفریده شده اند». این سخن، نشان می دهد که تأکید بیش از حد بر آداب و رسوم زمان مند پیشینیان که در طول زمان هضم شده اند، امری غلط در تربیت است.
بیشتربخوانید: دوران نوجوانی چگونه می گذرد؟
بنابراین سعی کنید ویژگی های عصر جدید را درک کنید و او را با مقتضیات و نیازهای زندگی جدید آشنا سازید. به عنوان مثال با وجود شبکه های اجتماعی، بخشی از تربیت ما باید صرف آموزش هایی درباره این موضوع قرار گیرد کمااینکه مسئله ای مثل حفظ عفت در شبکه های اجتماعی مسئله ای نبوده که در آداب گذشتگان ما موضوعیت داشته باشد.
بهتر است برای فرزندتان کمی همراه شوید
نوجوان هیجان پذیری و مخاطره جویی بالاتری نسبت به دیگر سنین دارد؛ و این مسئله شمشیر دو لبه ایست که می تواند پیامدهای متفاوتی را ایجاد کند.
به عنوان مثال می توانید از شرکت در کارهایی مثل طبیعت گردی، ورزش های مورد علاقه فرزندتان، تدارک برنامه های سفر متفاوت، یا هر کار «خاص» دیگری که از نظر فرزندتان جذاب به نظر می آید شروع کنید. البته مسئله اختیار و حق انتخاب را برای فرزندتان مهم بدانید و براساس آن به او پیشنهاد بدهید.
این محتوای مفید را هم مطالعه کنید: مهم ترین مشکلات نوجوانان + راه حل
منبع افتخار فرزندتان باشید
در این سن همه شواهد لزوما منطقی نیستند. احساس داشتن یک خانواده جذاب و موفق (با هر هویتی که دارند) یکی از همین شواهد است. لازم نیست که پدر و مادری تحصیلکرده و پولدار باشید، ارزش هایی زیادی هستند که منبع افتخارند. اگر نقصی را در خانواده خود حس می کنید، سعی کنید موارد موفق دیگری را در ذهن نوجوانتان تقویت کنید.
به فرزندتان عزت نفس بدهید
این مقاله شاید جالب باشد: آشنایی با آداب خواستگاری
خیلی از آسیب هایی که نوجوان تجربه می کند، ناشی از کمبود عزت نفس است. فقدان احترام به خود، ممکن است باعث شود که او برای کسب آن دست به تجربه های پرخطری بزند. برای ایجاد حرمت نفس در نوجوان، تأکید بر خوبی ها و موفقیت های او یک روش است و روش مهم دیگر، ایجاد موقعیت هایی ا ست که او در آنها موفقیت آمیز عمل کند و بازخورد خروجی خود را به خوبی بگیرد.
توانایی استدلال و تفکر انتقادی فرزندتان را دست کم نگیرید
تفکر انتزاعی ویژگی تکامل یافته و امکان جدیدی ست که نوجوان در خود حس می کند. بنابراین نباید توقع داشته باشید که او مثل سابق، بدون بحث و معناخواهی مسائل را بپذیرد. همینطور تمایل به وضعیت های آرمانی از دیگر خصوصیاتی است که ممکن است نوجوان در این سن درگیر آن باشد. بهتر است مذاکره برد- برد با نوجوانتان را بیاموزید!
همچنین بخوانید: چرا همسرم به خانواده ام بی احترامی و توهین میکند؟
سخن پایانی
شما در این مقاله با 10 راهکار طلایی برای حل بحران در دوران نوجوانی آَنا شدید.همچنین از راهکارها آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.